St. Leonards Mental Health Unit, London N1

In consultation with the Trust, a brief was established which identified the following as being critical to a successful design for their new inpatient unit:

  • Direct access to outside space for all wards
  • Single bedrooms with en-suite facilities and gender separation
  • Swing beds to allow effective bed management

The challenge for the design was to achieve all of these requirements on an extremely constrained inner city site which lay in a conservation area. A Grade 1 listed church formed one of the site boundaries. There was an additional requirement to negotiate the partial demolition of a grade 2 listed building to enable the development.

The dense urban site made it necessary to stack wards above ground floor level whilst providing spacious external spaces at upper levels. Using the building footprint to envelop the central external space was an effective way of achieving a secure environment without making the spaces feel ‘caged’. The design would allow staff to observe patients outside at upper levels, alleviating the need for an escort to external space at ground floor level & therefore saving staff resource.

  • Sector

    Mental Health

  • Client

    The East London NHS Foundation Trust

  • Value

    £35M