The Energy Institute, London W1

We have been privileged to help The Energy Institute deliver an exceptional project in relation to the conservation of energy. The ‘design gauntlet’ laid down by the Trustees was to raise the property’s disappointingly low EPC D rating to an EPC B. Achieving this within the constraints of a Grade 2* listing was a challenge which many teams might have shied away from. 

The renovation of the Institute’s headquarters provided an opportunity to demonstrate ‘Industry Best Practice’ which is at the heart of their mission. Detailed and complex negotiations with Westminster’s conservation and energy teams, tight budgetary constraints and complex phasing arrangements in the occupied building were challenges met in delivering the project.

Our approach to sustainability was to implement the well versed strategy ‘Be lean, be clean, be green’. Sensitive fabric improvements, such as reducing air leakage paths and increasing insulation, were negotiated with the conservation team to improve performance to have as little impact on existing finishes as possible. Plant efficiency and low carbon technology were then introduced to achieve the dramatic EPC reduction from 93 to 48.

  • Awards

    UK Property Awards 2016
    Winner of 'Office Architecture'

    AJ Retrofit Awards 2016
    Shortlisted in 'Listed Building Category' and 'Office Architecture'

  • Sector

    Commercial

  • Area

    1500 sqm

  • Client

    The Energy Institute

Thank you all for what I hope will be remembered as a good project to work on with a great end result.

  • Louise Kingham OBE FEI
  • Chief Executive, The Energy Institute