The Diagnostic and Treatment Centre, London W1

A combination of two existing buildings at basement, ground & first floor levels with separate residential apartments above. The brief was to refurbish the building for generic medical use, expanding the space as much as possible to increase the net lettable area while providing modern conveniences. This was achieved by the removal of years of over-boarding, incorporating the rear lightwell into the internal basement space with a roof light above, and tanking the 5 pavement vaults to be used for mechanical plant and tenant storage.

The front entrance steps were replaced with a granite ramp which continues internally within the extended wind lobby. The floors were levelled and an internal ramp at basement level introduced. A major challenge was to install a full size passenger lift to serve the basement, ground & first floors while not protruding into the residential flat on second floor – this required some ingenuity form the structural engineer in order to get the required minimum headroom. The facility is now fully accessible.

  • Sector

    Healthcare

  • Area

    900 sqm

  • Client

    Confidential